Приветствую всех на моем блоге

Мой блог посвящен проблемам детского чтения века нынешнего. Надеюсь, что он окажется вам полезным

вторник, 21 февраля 2017 г.

«Не цураймось мови, вчимось розмовляти, щоб слова чудові вміли оживати»








21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний День рідної мови, адже різноманіття мов є величезним культурним надбанням людської спадщини. У кожного народу є своя мова, і вона для нього – найрідніша. А для нас найдорожчою повинна бути наша поетична, пісенна, щира, добра і натхненна українська мова. Традиційно до цієї дати в бібліотеці – філії для дітей №10 проводяться цікаві заходи. Цього року ми підготували годину корисної інформації «Не цураймось мови, вчимось розмовляти, щоб слова чудові вміли оживати». Так діти дізналися про те, що Українська мова — одна з найкрасивіших мов у світі. Українська мова визнана другою за мелодійністю мовою світу після італійської.
*Українська мова вирізняється серед других тим, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово “вороги” – “вороженьки”.
*Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера “п”; на цю літеру також починається найбільша кількість слів. Літера “ф” – найменш уживана буква українського алфавіту.
*В українській мові дві букви «г». В українському алфавіті присутні два варіанти букви г.
*За межами Європи українська мова має напівофіційний статус в США. Відомо, що в округі Кук в штаті Іллінойс українська мова була обрана як одна з найбільш вживаних мов у даному районі.
Ці та багато інших фактів про рідну мову дізналися присутні на нашому заході. Несподіваним для присутніх стало те, що година корисної інформації проходила під зворушливі та патріотичні рядки пісень української співачки Тіни Кароль, яка є улюбленицею багатьох сучасних дівчаток.
А ще чудовим доповненням стало читання віршів про рідну мову, яке присутнім дарували наймолодші читачі нашої бібліотеки. Також була оформлена інформаційно – пізнавальна книжкова виставка «Моя велична Українська мово!».
Сподобалось дітям і підготовлена нами слайдова презентація «21 лютого - Міжнародний день рідної мови», яка познайомила з ще деякими цікавинками про рідну мову.
Підсумком же нашої зустрічі стало переконання в тому, що наша мова таємнича, незбагненна, прадавня,невичерпна, але досі повністю нами не опанована. Тому у нас попереду ще багато подорожей до чудової країни під назвою «рідна мова».

Комментариев нет:

Отправить комментарий